Warsztat: Żywienie osób starszych i niesamodzielnych – rola opiekuna medycznego
Czas trwania kursu: 9 godzin lekcyjnych
Liczba punktów do uzyskania: 45
Cena kursu: 349 zł
Zapewniamy wszystkie materiały, przyrządy i narzędzia.
Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymują certyfikaty i zaświadczenia MEN.
Jeżeli jesteś zainteresowany, zapraszamy do kontaktu!
telefon: 14 656 47 04/ 882 951 244
e-mail: sekretariat@sigma.org.pl
lub osobiście w oddziale:
ul. Mickiewicza 3, I p, 33-100 Tarnów
Numer konta: 78 1090 2590 0000 0001 4269 2092
W programie kursu:
Moduł 1: Fizjologiczne zmiany w starości a żywienie
- Jak starzenie wpływa na trawienie i przyswajanie składników odżywczych
- Zmiany apetytu, smaku i węchu
- Choroby przewlekłe a dieta (cukrzyca, nadciśnienie, osteoporoza)
- Odwodnienie – objawy i zapobieganie
Moduł 2: Zasady żywienia osób starszych
- Podstawowe składniki odżywcze – białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy, błonnik
- Dieta lekkostrawna, ubogoresztkowa, cukrzycowa, bezglutenowa itp.
- Jak komponować posiłki – praktyczne wskazówki
- Suplementacja u seniorów
Moduł 3: Karmienie osoby niesamodzielnej
- Jak przygotować stanowisko i pacjenta do posiłku
- Techniki bezpiecznego karmienia (w tym przez PEG)
- Zapobieganie zachłyśnięciu i zadławieniu
- Dokumentowanie ilości przyjętego pokarmu i płynów
Moduł 4: Zaburzenia odżywiania u osób starszych
- Objawy niedożywienia i sarkopenii
- Odmowa jedzenia, depresja, zaburzenia połykania (dysfagia)
- Rola opiekuna w obserwacji i zgłaszaniu problemów
- Współpraca z dietetykiem i zespołem medycznym
Moduł 5: Higiena, etyka i podsumowanie kursu
- Higiena przygotowywania i podawania posiłków
- Poszanowanie godności pacjenta
- Zachęcanie, a nie zmuszanie
- Test wiedzy + omówienie
- Wymiana doświadczeń, rozdanie certyfikatów